چگونه تلویزیون خود را کالیبره نماییم؟
از جمله اقدامات ضروری و مهم در هنگام استفاده از تلویزیون شیوه کالیبراسیون(کالیبره کردن-تنظیم نمودن) پارامترهای مختلف آن به جهت افزایش دقت و کیفیت و وضوح است. برای تلویزیونهای هوشمند و پیشرفته امروزی با قابلیتهای بیشمار، این امر می تواند برای کاربران عادی تا حدودی مشکل و گیج کننده باشد، چون این افراد عموما از دانش لازم در این زمینه(رنگ و تیزی، کنتراست، شدت رنگ و روشنایی) برخوردار نیستند و یا در حدی نیست که این کار را به خوبی انجام دهند. در نتیجه تصاویر و فیلمها و بازیهایی که می بینند عموما از کیفیت پایینتری نسبت به کیفیت اصلی تلویزیون برخوردار هستند. از طرف دیگر فروشندگان این دستگاهها شدت رنگ و روشنایی آنها را به گونه ای تنظیم می کنند که خریدار گمان کند از کیفیت فوق العاده ایی برخوردار هستند در حالی که در برخی از مدلها تنظیمات پیش فرضشان واقعی تر بوده و کیفیت پایینتری نسبت به این حالت تبلیغاتی دارند. در این نوشتار شیوه کالیبره کردن تلویزیون و مراحل انجام این کار توضیح داده می شود. با ما همراه باشید.
لازم به ذکر است در اینجا قصد ما بیان شیوه کالیبره نمودن تلویزیون تنها به کمک چشم غیر مسلح و بدون استفاده از هر گونه وسیله یا نرم افزار ویژه ایی بوده و ضرورری است قبل از اقدام به این کار درک کافی از پارامترهای تنظیمات دستگاه داشته باشیم.
کنتراست - Contrast:
کنتراست تصویر بیشترین تاثیر را در میزان کیفیت تصویر دارد و اولین عاملی است که باید در نظر داشته و تنظیم نمود. به زبان ساده کنتراست یعنی نسبت شدت روشنایی روشنترین پیکسل تصویر به تاریکترین پیکسل آن. در مانیتورها و تلویزیونها شدت کنتراست معرف شدت روشنایی روشنترین قسمت تصویر است.
اگر میزان کنتراست بیش از حد بالا در نظر گرفته شود در این صورت شدت روشنایی بخشهای روشن تصویر به قدری زیاد می شود که دیگر با چشم غیر مسلح تشخیص تفاوت میان روشنترین پیکسلها با پیکسلهای مجاور ممکن نباشد. به همین دلیل جزئیات تصویر به ویژه در بخشهای روشن آن از میان خواهد رفت.
برای اینکه هر کدام از پارامترهای تصویر را به بهترین نحو ممکن تنظیم کنید لازم است که ابتدا تصویر مناسب این کار را انتخاب کرده و بر روی نمایشگر نشان دهید. هنگام تنظیم کنتراست تصویری را به کار برید که دارای نقاط و بخشهای روشن در یک پس زمینه روشن باشد، مثلا تصویر ابرهای سفید در پس زمینه آسمان. شدت کنتراست را به تدریج از میزان معمولی آن یا پایینتر، افزایش می دهیم تا به میزانی برسد که جزییات بخشهای روشن تصویر از میان برود. این میزان برای کنتراست زیاد بوده پس آن را اندکی کاهش می دهیم تا جزییات بخشهای روشن تصویر دوباره ظاهر شوند. در این حالت کنتراست تنظیم و کالیبره شده است، بنابراین وارد مرحله بعد می شویم. البته بهتر است به یک تصویر اکتفا نکرده و این کار را بر روی چند تصویر مختلف انجام دهید تا بهترین نتیجه ممکن را حاصل کنید.
روشنایی - Brightness:
پارامتر روشنایی جهت تعیین شدت روشنایی بخشهای تاریک تصویر به کار می رود. چنانچه میزان آن از حدی بالاتر رود، سبب تبدیل رنگ سیاه به خاکستری خواهد شد. تصویر مناسب جهت تنظیم این فاکتور تصویری تیره است، مثلا سکانسی تاریک از فیلمی ترسناک و اکشن. ابتدا روشنایی را انقدر کم کنید که همه چیز کاملا تاریک شود. سپس به تدریج شدت روشنایی را افزایش دهید تا فقط بخشهایی از تصویر که واقعا تاریک هستند رنگشان حفظ شود.
هنگام تنظیم این فاکتور شما فقط با مقدار شدت روشنایی یک رنگ سر و کار خواهید داشت و تقریبا جزییات تصویر برایتان قابل مشاهده نخواهد بود، پس لازم است دقت زیادی در انجام این کار به خرج دهید. حتی قدرت چشم و نحوه ی نگاه شما هم در این رابطه تاثیر گذار است. در کل کار بسیار مشکلی بوده و حتی ممکن است از یک تصویر هم نتیجه مطلوبی حاصل نشود.
بهتر است چند تصویر مختلف و متنوع انتخاب کنید، تصاویری با قالب تیره شامل بخشهای روشن در میان آنها. معمولا فیلم های سینمایی به اندازه ی نیاز دارای صحنه های تاریک مناسب انجام این کار هستند.
رنگ - Color:
توجه کنید که شدت رنگ را با تن آن(سردی و گرمی رنگ) اشتباه نگیرید. معمولا شدت رنگ پیش فرض در اغلب تلویزیونها روی مقدار 50 تنظیم شده است. کاهش این مقدار باعث از میان رفتن رنگها و تشکیل قالب سیاه و سفیدی خواهد شد. اگر مقدار آن از حدی بالاتر رود سبب می شود رنگ طبیعی به سمت نارنجی و حتی قرمز میل کند.
تنظیم رنگ کار مشکلی نخواهد بود. یک تصویر مناسب مثلا تصویر چهره انسان را انتخاب کنید. شدت رنگ را آنقدر کم و زیاد کنید تا جایی که تصویر چهره طبیعی جلوه کند.
تن رنگ(سردی و گرمی رنگ) - Color Tone:
عبارت تن رنگ اشاره به سردی و گرمی آن رنگ دارد. معمولا از واژه سرد-Cool برای تن رنگ آبی و از واژه گرم-Warm برای تن رنگ قرمز استفاده می شود. اگر تن تصویر آبی باشد هاله ایی آبی رنگ در تمام تصویر شکل می گرد. به طریق مشابه اگر تن تصویر قرمز باشد هاله ایی قرمز رنگ در تمام تصویر تشکیل می شود. البته هر دوی تن رنگ سرد و گرم مناسب و مفید هستند، به همین دلیل در حالت پیش فرض اغلب تلویزیونها، تن رنگ روی حالت طبیعی یا استاندارد(Natural - Standard) تنظیم شده است.
می توان مانند قبل از تصویر چهره انسان برای تنظیم فاکتور تن رنگ استفاده نمود. این تصویر چهره در حالت طبیعی معمولا باید نارنجی رنگ باشد. اگر تن رنگ را روی گزینه سرد یا استاندارد قرار دهید و هاله ایی متمایل به رنگ آبی در چهره ببینید در این صورت گزینه دیگر یعنی تن گرم را انتخاب نمایید. دقت کنید که بازتاب نور آبی محیط از سطح تلویزیون عامل آبی دیده شدن تصویر نباشد. به همین شکل بازتاب نور قرمز محیط از سطح تلویزیون سبب قرمزی بیش از حد چهره نشده باشد.
تیزی - Sharpness:
فاکتور تیزی جهت تعیین و تنظیم میزان تیزی لبه های تصویر به کار می رود. در بیشتر نمایشگرهای پیشرفته امروزی این فاکتور از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بر روی آن تمرکز ویژه ایی می شود. شدت تیزی کم باعث مات شدن تصویر می شود. در این حالت جزییاتی مثل چین صورت به خوبی نمایان نخواهد بود. تیزی بیش از حد هم سبب می شود روشنایی غیر عادی در کنار لبه های تصویر ظاهر شود.
باز می توان از تصویر چهره انسان جهت تنظیم این فاکتور استفاده کرد. در ابتدا تیزی را آنقدر کم می کنیم طوری که تصویر مات شود و جزییات آن از میان برود. سپس مقدار آن را به تدریج افزایش می دهم تا جایی که جزییات تصویر آشکار شوند. به این شکل مقدار بهینه و مناسب تیزی را یافته و اعمال می کنیم.