توجه به تمیزی اتو به عنوان یکی از لوازم برقی پرکاربرد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ممکن است هنگام کار با اتو لباس، فرش یا هر چیز دیگری در اثر تماس با کف آن، دچار سوختگی شده و لکه هایی را بر کف اتو بر جای بگذارند. ضروری است که این لکه ها را حتما پاک کرده و از میان بردارید. در غیر این صورت در استفاده های بعدی این لکه ها با داغ شدن اتو نرم و ذوب شده و به لباس می چسبند که قطعا نتیجه خوشایندی را به همراه نداشته و سبب ضایع شدن لباس خواهند شد. همچنین پس از گذشت مدتی و استفاده های مکرر از اتو به علت ماندن آب درون مخزن دستگاه، مواد معدنی از قبیل آهک و ... ممکن است در این بخش رسوب کرده و انباشته شوند. البته بدتر از آن، این مواد می توانند حفره های موجود در کف اتو را هم مسدود نمایند. این امر ضرورت توجه به پاکیزگی اتو و همچنین مخزن آن را ایجاب می کند. در این نوشتار قصد داریم مطالبی در باب مراقبت از اتو و شیوه های صحیح تمیز کردن آن را برای شما عزیزان بیان کنیم، پس با ما همراه باشید:
چند نکته کاربردی:
- هر چند در ادامه روشهایی جهت تمیز کردن و لکه زدایی کف اتو ذکر می شود، اما اگر به دلابلی مثلا ضیق وقت انجام این کاراها برایتان میسر نبود، به عنوان آسانترین راه کافیست که هنگام اتو کشی لباس پارچه ای تمیز را روی آن کشیده سپس اتو را روی پارچه بکشید. به این طریق هم لباستان اتو می شود هم خراب و کثیف نمی شود. البته سر فرصت حتما کف اتو را تمیز کنید. این روش موقتی است.
- با توجه به ویژگی رسوب گذاری آب معمولی، بهتر است در مخزن اتو بخار به جای آن از آب مقطر یا حداقل آب جوش استفاده کنید. این امر از انسداد تدریجی سوراخهای کف اتو در گذر زمان جلوگیری می نماید. همچنین با توجه به آنکه لباسهای ساخته شده از الیاف مصنوعی از قبیل نایلون و یا الیاف ابریشمی در دمای پایین هم اتو شده و صاف می شوند، بهتر است ابتدا که اتو زیاد داغ نیست این نوع از لباسها را اتو کنید، سپس که اتو به حد کافی داغ شد سراغ اتو کشی لباسهای دیگر بروید.
- ممکن است در اثر اتوکشی بعضی از لباسهای تیره ظاهرشان برق افتاده و حالتی نامناسب بگیرد، در این حالت کافیست یک پارچه با رنگی روشن را روی لباس تیره گذاشته و اتو نمایید. هنگام اتو کشی پارچه های ظریف و حساس از قبیل پارچه های حریری هم بهتر است این روش را به کار برید.

روشهای تمیز کردن کف اتو:
جوش شیرین:
جوش شیرین به علت قابلیت سایندگی ملایم و البته موثر می تواند در تمیز کردن کف اتو به کار رود. ابتدا مخلوطی از آب و جوش شیرین به نسبتهای مساوی تهیه کنید. این مخلوط تقریبا خمیر مانند خواهد شد. سپس پارچه ای را به آن آغشته نموده و روی کف اتو بکشید تا تمیز شود.
پودر لباسشویی:
پارچه آغشته شده به پودر لباسشویی هم گزینه مناسبی برای تمیز کردن کف اتو است. بعد از آغشتن پارچه به پودر آن را به کف اتو بکشید. کم کم پودر ذوب شده و کف اتو را پاک می کند. در نهایت با زدن دکمه خروج بخار، با خارج شدن بخار از کف تو جرمهای موجود هم از میان خواهد رفت.
روزنامه:
چنانچه وجود لکه ها باعث کند شدن حرکت اتو روی لباس و گیر کردن آن می شود و حالتی چسبناک پیدا کرده است، ابتدا بخار اتو را غیر فعال کرده، سپس اقدام به اتو کشیدن تکه ای روزنامه بکنید. اینکار را انقدر ادامه دهید تا زمانی که حالت چسبندگی از بین می رود. چنانچه این روش فایده ای نداشت نمک را به کار برید.
نمک:
برای این کار حوله ای را پهن کرده سپس یک دستمال ضخیم کاغذی را روی آن بکشید. بعد روی دستمال نمک بپاشید. بخار اتو را غیر فعال کرده و دمای آن را روی بیشترین درجه بگذارید. هنگامی که اتو کامل داغ شد، آن را با حرکات دایره ای روی نمکها بکشید. این امر تاثیر زیادی در تمیز کردن کف اتو دارد.
نمک و فویل آلومینیومی:
در صوتی که لکه های شکل گرفته مقاومت و چسبندگی زیادی داشته باشند، این راهکار را به کار برید. روی یک تکه فویل الومینیومی مقداری نمک بپاشید. سپس اتو را روشن کرده روی بالاترین درجه دمایی قرار دهید. زمانی که کاملا داغ شد، فویل آلومینیومی را اتو کنید.
آمونیاک:
این روش را زمانی به کار برید که لکه های شکل گرفته سخت باشند. مرحله ی قبلی(نمک و فویل الومینیومی) را به عنوان پیش نیاز این مرحله انجام دهید. سپس اتو را خاموش کنید(فراموش نکنید). بعد تکه ای پارچه را آغشته به آمونیاک نموده و اتو را روی آن بگذارید.
سرکه:
چنانچه لکه ها و آثار سوختگی های کف اتو قدیمی باشند، این روش بسیار موثر را استفاده کنید. ابتدا مقداری سرکه را گرم کنید. سپس مقداری نمک را در آن حل نمایید. به حرارت دادن محلول ادامه دهید تا به مرحله جوشیدن برسد. سپس حرارت دادن را متوقف کرده و صبر کنید تا محلول اندکی سرد شود. حال تکه ای پارچه را به این مایع آغشته کرده و با حرکات دایره ای و چرخشی بر روی کف اتو بکشید.
الکل صنعتی:
ابتدا محلولی از الکل صنعتی و آب گرم تهیه کنید. سپس تکه ای پارچه را به آن آغشته نموده و با آن کف اتو را تمیز کنید. این روش مناسب لکه های حاصل از سوختگی است. البته به کار بردن روش قبلی(سرکه و نمک) هم می تواند کمک کننده باشد.
خمیر دندان:
با استفاده از خمیر دندان می توان لکه های جزیی را براحتی بردارید و اتوی خود را برق بیندازید. اتو را کمی داغ کنید ولی دقت کنید زیاد داغ نشود. کمی خمیر دندان را به کف اتو مالیده سپس تکه ای پارچه نخی را اندکی خیس کنید تا نمناک شود. بعد آن را بر روی کف اتو بکشید تا آثار سوختگی ها رفع شده و تمیز شود.
استفاده همزمان از جوش شیرین، سرکه و خمیر دندان:
ابتدا مقداری جوش شیرین در حد یک قاشق چای خوری را با مقداری از خمیر ددان حدودا یک قاشق چای خوری مخلوط کرده و کاملا هم بزنید. سپس به این مخلوط مقداری در حد یک قاشق چای خوری سرکه اضافه نمایید. اتو را روشن کرده و روی بالاترین درجه دمایی آن تنظیم نموده و صبر کنید تا کاملا داغ شود. بعد برق اتو را قطع کرده و ترکیب تهیه شده را به دستمالی مالیده و با آن شروع به تمیز کاری کف اتو نمایید.
مایع ظرفشویی به همراه آب گرم:
ترکیبی از مایع ظرفشویی و یک کاسه آب گرم را تهیه کنید. تکه ای پارچه کتانی را به این ترکیب آغشته نموده و با آن شروع به تمیز کاری کف اتو نمایید. سپس با یک تکه پارچه مرطوب دیگر اتو را خشک کرده و اثرات کف را از میان بردارید.
سمباده:
اتو را گرم کنید تا مواد چسبیده به کف آن نرم شود. سپس با یک سمباده لکه ها و جرمهای کف آن را تراشیده و پاک نمایید. دقت کنید فقط جرمها را از بین برده و سطح اهنی اتو خراش نیفتد. چنانچه سطح اتو چسبنده نبود این کار را با احتیاط لازم انجام دهید.
جدا کردن پلاستیک چسبیده به کف اتو:
اتو را روی مقداری یخ قرار داده تا کاملا سرد شود. خلاصه به هر شکی که برایتان ممکن بود اتو را سرد کنید. در این حالت پلاستیک سفت می شود. در این صورت به سهولت قادر خواهید بود پلاستیک چسبیده به کف اتو را با کارت اعتباری یا چاقو بکنید و جدا نمایید.
به کار گیری گوش پاک کن:
می توانید به همراه انجام هر یک از مراحل فوق، به کمک گوش پاک کن هم منافذ بخار کف اتو را تمیز نمایید.
روشهای جرم گیری اتو بخار:
سرکه:
در صورت بسته شدن منافذ کف اتو، مقدار یکسانی از آب و سرکه را قاطی کرده و درون مخزن اتو بریزید. به مدت 24 ساعت صبر کنید تا جرمها به طور کامل خیس بخورند. سپس اتو را در وضعیت حداکثر شدت بخار قرار داده و از طریق بخار تمامی محلول را از اتو خارج نمایید. این کار را تا باز شدن تمامی منافذ ادامه دهید. در ادامه مقداری خمیر دندان را روی پنبه یا دستمال کاغذی مالیده و آن را روی کف اتو بکشید. دقت کنید که خمیر دندان وارد منافذ کف اتو نشود. سپس صبر کنید تا خمیر دندان خشک می شود. در نهایت با تکه پارچه ای مرطوب شروع به تمیز کاری کف اتو نمایید.
لیمو ترش:
در صورت زنگ زدگی حفره های کف اتو کافیست یک عدد لیمو را نصف کرده و روی مناطق زنگ زده بکشید. این کار مقدار زنگ را کم می کند. در صورتی که درون حفره بخار دچار زنگ زدگی شده است، روش قبلی(پاک کردن جرم اتو و مخزن) را برای خارج کردن زنگها انجام دهید.
ممانعت از لکه گیری و کثیف شدن کف اتو:
برای جلو گیری از کثیف شدن کف اتو می توانید از روکش برای آن استفاده کنید(بهترین روش). روکش علاوه بر حفظ تمیزی کف اتو از آسیب دیدن لباسها هنگام اتوکشی هم جلوگیری می کند. همچنین برای جلوگیری از آسیب دیدن میز اتو می توانید بر روی میز هم روکش مناسب قرار دهید.